semakin ramai pemandu oku di malaysia

Mungkin ramai yang tak sedar akan semakin ramai pemandu oku di Malaysia ni. Dan pemandu oku di Malaysia ni bukan lagi pakai kereta tempatan je malah dah ramai yang pakai kereta mewah. Kalau tak mewah pun, modifikasi kereta mereka boleh tahan hebat. Tinggi juga citarasa oku di Malaysia ni tau.

pemandu okuDan pemandu oku di Malaysia ni juga bukan bawa slow lagi dah, bedesup dah mereka ni, selamba je zig zag.

Tengah saya menzig zag, ada sebiji kereta menzig zagkan saya pula, saya ikut lah dia… Tertampal logo lelaki berkerusi roda di belakang. Dalam hati saya “hebat pemandu oku zaman ni”.

pemandu oku zig zag

Kalau zaman dulu, Jarang-jarang kita nak jumpa oku bawa kereta, kalau bawa motor, selalu la jumpa. Tapi zaman sekarang, dah ramai sangat dah.

Tapi zaman ni… Dia ada 2 kategori kereta oku.

pemandu oku di malaysia

Ada sticker atau kad atau pas oku pada kereta

kad oku

Tak pasti sama ada korang pernah jumpa atau tak. Tapi saya pernah beberapa kali nampak di Giant banting, pemandunya letakkan kad oku di dashboard mereka.

Tak ada langsung tanda pada kereta yang menunjukkan mereka oku, tapi percayalah yang mereka ni sebenarnya oku.

Contoh kereta dan pemandu oku di Malaysia yang tak ada kad atau pas atau stiker oku.

Parking di tempat letak kereta di ruang oku.

Walaupun mereka ni tiada sticker, kad atau apa-apa tanda pengenalan bukti mereka ni oku, percayalah… mereka memang oku, Orang Kurang Upaya.

Sama ada mereka buta atau gila. Sebab kalau orang yang tak ada kekurangan macam ni, tak akan nak parking tempat yang dah jelas bertanda untuk orang kurang upaya kan?

Gambar-gambar kat bawah ni semua hasil saya google, tak perlu susah -susah nak pergi snap, sangat banyak gambar ni kat search engine. Buktinya… memang orang malaysia ni sangat ramai yang cacat

superbikers parking oku cacat penglihatan hebat kereta oku jpj parking tempat oku

kereta dap parking petak oku kereta mewah oku

kereta mewah pemandu oku

kereta sport parking tempat oku

menteri oku

motor besar parking tempat oku

oku pakai kereta sport

oku-parking

otak kurang upaya memahami tanda

otak kurang upaya

parking kotak oku

parking oku 4

parking oku 1

parking oku 3

pemandu oku biadab

pemandu oku

petak kereta kecuali oku

polis parking petak oku

polis_oku

ras adiba razi

teksi parking tempat oku

Pandu 60km/j di lorong kanan.

Yang ni sah buta dan mungkin pakej dengan pekak sekali. Tak tahulah kalau bodoh masuk dalam kategori oku, tapi rasa macam tak. Tapi yang pasti memang sah buta dan pekak la…

sebab orang dah main lampu, talakan lampu tinggi, hon pon dia tak pergi juga ke lorong kiri. Sah buta sebab walaupun lampu tinggi kenderaan belakang dah suluh mata dia melalui cermin pandang belakang pun, tak memberi kesan kepada mereka ni.

Dah berderet kereta potong dia dari kiri pun tak juga nak tukar lorong pergi ke lorong kiri, kalau dia bodoh atau tak tahu “ikut lorong kiri kecuali memotong” mesti dia tak dapat lesen kan? tak kan diorang ni pemandu tanpa lesen lak kot?

Tak bagi signal

– Ok yang ni pasti kecacatan dia pada kekurangan jari, sebab tak kan nak guna siku lak petik signal kan?

Sampai simpang, dia berhenti… Tak bagi signal, masuk simpang.

Berhenti tepi jalan, kalau betul ketepi tanpa menggangu itas tak apa lah, ni tepi yang dah sampai ke tahap berhenti tengah jalan. Tak bagi signal. Paling cacat sekali bila kawan dia datang berbual tepi pintu kereta kat “tepi” jalan tu.

Lawan arus

Ni pun sama buta jugak, dia tak nampak anak panah penunjuk arah.

Buta

Orang dah bagi signal, kenderaan lain depan dia semua dah mengelak, sampai kat dia yang buta ni, dia berhenti belakang kita, hon… Kononnya sebab kita berhenti. Yang ni dah buta sebab dia tak nampak yang tempat kita berhenti tu adalah simpang dan kita dah bagi signal dah, kalau orang lain nampak dah elak, kenapa dia tak elak? Sebab dia buta.

Lagi satu, pakej tak bagi signal dengan buta, sebab dia tengok side mirror, tapi tak bagi signal, dia main tukar lorong dan menghimpit kenderaan lain menyebabkan kenderaan lain tu terbabas ke bahu jalan atau langgar kenderaan lain.

Saya pasti anda pernah jumpa pemandu oku macam ni kan? Atau anda kenal orang yang pernah jumpa pemandu oku macam ni.

Atau… Anda salah seorang pemandu oku dalam kategori diatas? Tak mungkin lah kan?

Ada pengalaman jumpa pemandu oku yang tak ada stiker oku macam ni? Kongsikan dia ruangan komen.

Saya sangat berminat nak tahu.

So tindakan yang boleh dilakukan? siapa yang boleh ambil tindakan?

Pihak yang berkuasa… siapa yang berkuasa? PBT, majlis bandaraya, majlis perbandaran, majlis daerah, polis, dan pihak pengurusan pusat membeli belah yang menyediakan tempat letak kereta.

Kenapa pula? Kalau pihak-pihak ni boleh saman, boleh tunda, boleh clamp kereta atau kenderaan yang double park, melawan arus(walaupun dalam kotak parking), yang menhalang lalu lintas, yang laju, yang letak depan pili bomba, yang entah kat mana lagi entah, kenapa mereka tak bertegas kat kenderaan yang meletakkan kenderaan di tempat oku?

Nak membantu atau nak cari makan? tu orang kata la… tapi kalau nak membantu, mesti ada cara nak bertegas dengan mereka yang suka parking di tempat oku ni kan?

tolong jangan komen “polis pon parking tempat oku”, saya tak tahu nak reply macam mana… hehehe

Apa kaitan dengan ni:

    ,kereta sport malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge